Bolig til hele livet

Vores byggeprojekt Bolig til hele livet: Arkitektur, kultur og inklusion – nye rammer for bo- og arbejdsfællesskaber omfatter to boenheder og et multihus. Boenhederne rummer i alt 16 boliger til beboere med behov for blivende botilbud. Multihuset indeholder blandt andet sal til bevægelse, musik og teater, et storkøkken, spisesal og mødefaciliteter. Arkitekt m.a.a. Morten Schmidt har tegnet for os, og hele byggeriet understøtter de centrale elementer i Tornsbjerggårds pædagogik – betydningen af kulturelle aktiviteter, håndværk, æstetik, behovet for kontinuitet og inklusive fællesskaber. Se byggeprospektet her

Facebook

Små og sjove nyheder og fortællinger fra dagligdagen er overgået til vores Facebook-side. Så vi håber, at du har mulighed for at gå på Facebook og følge med der. Større nyheder vil dog fortsat finde vej til hjemmesiden.

Flot nyt fra keramikværkstedet

De sidste to år har vores keramikværksted produceret tallerkner til den nyåbnede restaurant Gäst i Aarhus (Park Allé). Det er blevet til 500 unikke tallerkner i forskellige størrelser. Her ses diverse tallerkner inden brændingen. Det har været en maratonopgave for værkstedet, men værkstedsleder Alain og hans trofaste medarbejdere har klaret det flot. De sidste tallerkner blev leveret for nylig (ultimo 2016).

Her ses et færdigt tallerken-eksemplar. Læg mærke til den flotte og levende glasur. Det er i glaseringsarbejdet, at beboerne/medarbejderne i særdeleshed har været involveret. Der er lavet tallerkner i fire forskellige størrelser og former + nogle fade.

Restaurant Gäst er utroligt glade for de nye tallerkner. Så glade at de inviterede 20 beboere og medarbejdere ind på restauranten til en toretters middag. Men vores ledelse syntes, at alle skulle have buddet, så der ikke var nogen, der følte sig forbigået. Så torsdag d. 2. februar 2017 var vi på Gäst for at spise fint. Det blev et par rigtigt hyggelige timer, hvor vi nød den gode mad, samt fik ros af køkkenchefen, som holdt en lille tale for os. Vi kom også i Aarhus Stiftstidende d. 4. februar. Følg evt. flg. link til artiklen: http://stiften.dk/artikel/435161

Julefrokost på Pakhuset

D. 10. december holdt vi vores julefrokost på Pakhuset i Odder i deres store dejlige festlokale. På Pakhuset arbejder kendte ansigter, dvs. andre udviklingshæmmede fra Odder. Så det er et hyggeligt sted at komme. Alle kom festklædte og i godt humør. Den gode mad + drikke blev nydt i fulde drag, og der var pakkeleg, blev sunget julesange og danset om det store juletræ, som stod midt i lokalet. Det var nogle dejlige timer. Her er et gruppebillede af os – alle i højt humør…

Motion

Motion er vigtigt. Efter vi har fået vores sti i skovbrynet, går beboerne frem og tilbage mellem Steffenshus og gården flere gange om dagen. Andre cykler. Og nogle tager på fitnesscenter. Her er det Kasper og Rasmus på motionscyklerne under den ugentlige træning sammen med Ulrich. Stig går også til fittness.

Julespil

Primo november begyndte vi at øve vores julespil igen. Det er en dejlig tradition og en hyggelig, sjov og meningsfuld proces. Spillet opføres for familie, pårørende, venner o.a. d. 22. december kl. 19. På dette billede er vi ikke fuldt klædt i kostymer endnu, men der bliver arbejdet seriøst alligevel.

Nyt køkken

Have- og Årstidsværkstedet har fået indrettet et dejligt, lyst værkstedslokale i hallen, og i løbet af de sidste dage er deres køkken blevet installeret. Haveholdet har en stor produktion af safter, marmelader, pesto, æblemos o.m.a., så det er dejligt, at de nu har fået de nødvendige faciliteter til det. Her er Sally, Henrik og Sanne i gang med at fylde pasteuriseret æblesaft på flasker. Æblerne er økologiske af egen avl.

Billeder fra Keramikværkstedet

Der bliver arbejdet med glæde og engagement

Tak for en dejlig æblehøstfest!

Vi har en æbleplantage, og derfor holder vi æblehøstfest. I år løb den af stablen søndag d. 11. oktober fra kl 13 til 17. Det er anden gang, vi holder æblehøstfest. Vejret var med os, og det blev en rigtig dejlig eftermiddag med ca. 200 gæster i vores hal. Vi er glade for, at så mange kunne vej til Tornsbjerggård. Vores nye parkeringsplads var helt fyldt op.

Have- og Årstidsværkstedets flotte bod blev passet af Rasmus og Sanne

Der blev budt på friskpresset æblesaft, men der var også salg af vores egne øko-æbler, samt pasteuriseret æblemost, marmelader, tørrede æbler o.a., alt sammen produceret af vores Have- og Årstidsværksted. Desuden havde vores Keramikværksted en flot bod, og der var fine boder med pileflet, uldengle, øko-kød og –grønt m.m.

Hallen var godt fyldt op. Fantastisk at så mange møder op!

En af de boder, som trak flest kunder var en pandekagebod, som solgte både madpandekager og dessertpandekager. Sidst men ikke mindst havde Støtteforeningen lavet en hyggelig kaffestue med kaffe, te og lækkert hjemmebag. Vi fik også sunget et par sange, som passer til årstiden. Vi takker alle jer, som mødte op!

Der blev solgt rigtigt mange pandekager fra pandekageboden

Fyrtøjet i Kulturhuset

Tirsdag d. 29. september blev “Fyrtøjet” opført i Kulturhuset i Skanderborg. Alle de, som ikke så skuespillet på Fuglsøcentret, fik nu chancen, og det var der ca. 240, der benyttede sig af. Det gav en god virkning, at stykket blev vist i en rigtig teatersal – og med et interesseret og veloplagt publikum. Det blev en stor succes endnu engang. Bagefter kunne skuespillerne møde publikum, og der blev lykønsket og snakket.

Mikaelsfest 2015

I år har vi holdt en mere beskeden Mikaelsfest, end vi plejer. Fokus har naturligt nok været på opførelsen af ”Fyrtøjet” i Kulturhuset. Opførelsen var på selve Mikkelsdag og således en Mikaelsfest i sig selv. Men fredag d. 2. oktober skabte beboere og medarbejdere i fællesskab en rigtig stemningsfuld fest med sang og musik. Vi hørte også en Mikaels-fortælling og passende uddrag fra Johannes’ Åbenbaring.

To nye tyske volontører

Vi har for nyligt fået to nye volontører fra Tyskland. Den ene, Daniel, ankom allerede sidst i august; han kom på cykel helt fra Braunschweig! Den anden, Karlo, kom en måneds tid senere – men bedre sent end aldrig. Det er to meget søde og sympatiske fyre, som allerede er blevet meget populære blandt især vore kvindelige beboere. Vi byder dem velkommen! De kommer til at udfylde nogle vigtige roller på Tornsbjerggård.

Dramaværksted

Bertha har tidligere haft et dramaværksted for 5 beboere. Det er nu udvidet og gjort permanent. Jakob assisterer som underviser, og der er nu 10 beboere på holdet. Det er den legende tilgang, som er i fokus gennem kropsøvelser, dans, sang, stemmetræning, rollelege o. a. Nærvær i nuet og opmærksomhed på de andre er grundlæggende. Og da det er en kollektiv proces, styrkes fællesskabet. Dramaværkstedet er en kilde til glæde og udvikling. Og hvem ved, hvad der kan vokse frem af projekter og forestillinger fremover…

Haveværkstedet

Det er nu medio september og en tid på Haveværkstedet, hvor der er mange ting i gang. Der plukkes hindbær, mirabeller og hyben til marmelade og saft. Der høstes kartofler og løg. Der plukkes så småt æbler i plantagen. Der laves lanterner og rønnebærkæder til æblefesten. Og så har Haveholdet deres hyr med dræbersneglene, som desværre har spist mange blomster og afgrøder. P. S. Hver tirsdag arbejder 4 praktikanter fra Specialklasserne i Aarhus på Haveværkstedet

Arbejdsdag

D. 5. september var der arbejdsdag på Tornsbjerggård. Dagen var koncentreret omkring den hvide gård, som ligger ved indkørslen til Tornsbjerggård. Problemet var, at den efterhånden ikke var særlig hvid mere, så den trængte til at blive kalket. Samtidig var der oprydning, hvor gammelt murværk blev pillet ned og sorteret i anvendelige og ubrugelige mursten/brokker – med fast rutefart til genbrugspladsen. Der var enkelte pauser undervejs pga. regn. Men ellers en hyggelig dag, som sluttede med spisning og dans.

Click here to add your own text